dijous, 11 de juny del 2015

MEMÒRIA MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ de Girona (2011-2015)





La MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ de Girona som un mecanisme de diàleg entre Entitats i Col.lectius, amb l'objectiu d'assolir una dinàmica conjunta basada en la solidaritat, suport, coneixement i col.laboració entre els mateixos. Un espai a on hem aconseguit agrupar Entitats, Col.lectius, ciutadania i Partits Polítics de Girona, per fiscalitzar l’acció de Govern i consensuar propostes conjuntes en benefici de la participació ciutadana.


No ens hem constituït mai com a Entitat, i sempre hem recordat que la nostra representativitat fluctua segons el tipus d’iniciatives i/o accions proposades. Siguent uns díes tres Entitats participants a una reunió, com més de 70 Entitats i Col.lectius presentant  una Moció conjunta.


Sempre hem apostat per la participació ciutadana, el treball conjunt  i la revitalització del teixit Associatiu. I amb aquest objectiu, desde la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ hem promogut, coordinat i/o participat, amb “Pressupost 0”, a les següents iniciatives i accions conjuntes:


2011


-Al.legacions Ordenances Fiscals de Girona 2012: coordinació d’Alegacions conjuntes a la taxa d’ocupació de l’espai públic per a Entitats, consistent en 260€/dia, la qual va ser retirada de la proposta inicial d’Ordenances Fiscals de Girona 2012 presentada per CiU. Una retirada que es va produïr gràcies a l’acció conjunta de part del teixit Associatiu de la ciutat, i alguns Partits Polítics de Girona.


-Participació de les Entitats al Ple Municipal de Girona: recollint una petició que, anys enrera, ja van promoure Associacions de Veïns com la Devesa, Sant Narcís i Sta. Eugènia de Ter, varem coordinar una acció conjunta per demanar la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) en benefici de la regulació de la participança de les Entitats al Ple Municipal de la ciutat de Girona. Participem, com a MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, de la negociació del redactat final amb Alcaldia.  (  http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/05/acta-reunio-mesa-dentitats-alcalde-de.html#more )


2012


-Moció sobre la Gent Gran de Girona: presentació Moció ciutadana a on demanàvem la cel.lebració d’un Debat de ciutat sobre la Gent Gran (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/06/la-participacio-de-les-entitats-al-ple.html#more ). Una Moció que va ser aprobada però que, com tantes altres, s’ha incomplert.


-Ordenances Fiscals de Girona 2013: participem com a MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, a invitació dels Grups Municipals ICV-EUiA i la CUP, a les negociacions de les Ordenances Fiscals de Girona 2013. El primer cop que les Entitats participen de la negociació d’aspectes fiscals Municipals, i a on introduïm aspectes consensuats en la linia de progressivitat fiscal en les taxes, supressió qualsevol taxa a Entitats Registrades, recolzament a l’emprenedoria, etc. (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/12/allegacions-les-ordenances-fiscals.html )


-Pressupostos Municipals de Girona 2013: degut a la bona experiència amb la nostra participació a les Ordenances 2013, i a la demostració que les Entitats ben bé podem participar en aspectes fiscals de la ciutat de Girona, participem en la negociació dels Pressupostos Municipals de Girona 2013.


Introduïm la proposta de destinar 1M d’€ dels Pressupostos Municipals a un procés de Pressupostos Participatius, el Reglament del qual varem consensuar prèviament amb la Federació d’Associacions de Veïns de Girona, la Xarxa pels Drets Socials de Girona, la Mancomunitat Sta. Eugènia-Can Gibert, ICV-EUiA i la CUP  ( http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/03/proposta-de-model-de-funcionament-de.html )  . Però un altre cop, i tot i l’exercici de consens de gran part del teixit Associatiu de la ciutat, l’Equip de Govern de CiU modifica aquest Reglament, amb males arts,  fins a desvirtuar el model inicial presentat desde la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, i convertir-lo en els actuals Pressupostos Participats de Girona (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/07/cronica-duna-participacio-al-ple.html ).


-Taula de Coordinació pel Dret a l’Habitatge: participem a la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge de Girona en la seva fase inicial, per actuar de nexe amb el teixit Associatiu de Girona. Tot i això, no se’ns convida a ser part activa de la Taula la qual, amb el temps i producte de la inacció de l’Equip de Govern de Girona, acaba diluïnt-se en una manca d’operativitat.


-Audiència Pública sobre el Projecte Ferroviari: a partir d’una reunió de la MESA D’ENTITATS, acordem exigir la cel.lebració d’una Audiència Pública sobre el Projecte Ferroviari pel 6 de Novembre de 2012, a la qual participem (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/11/participacio-de-la-mesa-dentitats-per.html ). Promovem una acció consistent en portar el sac de dormir amb l’objectiu de no abandonar l’Auditori fins que no s’assoleixin acords com la obertura d’una Oficina d’Atenció als afectats per les obres del TAV, la organització d’una visita ciutadana a les obres, la retirada d’edificacions al Parc Central, etc. Uns acords que, al voltant de la 1 de la matinada i amb la ferma intenció de no marxar de l’Auditori , acaben assumint l’Equip de Govern Municipal.


-Petició Consulta Popular sobre soterrament Tren Convencional de Girona: promovem una petició de Consulta Popular perquè la ciutadania valori la conveniencia de tirar endavant el soterrament del Tren Convencional, pressupostat en uns 400M d’€ i consistent en unes obres molt més dures per la ciutat de Girona del que han estat les del soterrament del TAV. I per exposar els motius d’aquesta petició, iniciem una roda de converses amb tots els Grups Municipals a les quals també coneixem el seu parer al respecte (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/09/resum-roda-de-reunions-mesa-dentitats.html#more ).


I per tal de defensar la proposta de Consulta Popular per preguntar a la ciutadania la opinió davant tal inversió, demanem participar al Ple Municipal (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/08/entrada-en-registre-de-la-peticio-de.html ),  a on la petició de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ  és rebutjada pel Ple de Girona (  http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/09/cronica-de-la-nostra-peticio-de.html#more ).


-Debat Electoral Eleccions Autonòmiques Catalunya’12: organitzem i coordinem, conjuntament amb la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt, un Debat Electoral amb una àmplia representació de 10 Candidatures a les Eleccions Autonòmiques Catalanes (CiU, PP, ERC, SI, PSC, ICV-EUiA, CUP, PACMA, PRE-IR, Pirates de Catalunya).


Un èxit absolut del que, fins a la data, va ser el debat Electoral més plural a Girona (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2012/11/exit-al-debat-electoral-organitzat-per.html#more ).


-Suport recollida signatures ILP de la FaPaC i la PAH: d’acord amb un dels objectius de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, donem difusió i col.laborem en la recollida de signatures de les ILP per la igualtat d’oportunitats en el sistema educatiu català promoguda per la FaPaC, i la ILP per la Dació en pagament hipotecari amb carácter retroactiu promoguda per la PAH, a partir de la petició d’aquests col.lectius en una de les nostres reunions.


2013


-Contra-inauguració estació TAV Girona: Davant la inauguració d’una estació del TAV inacabada enmig d’un barri de Sant Narcís encara en obres, zero compensacions i un desconeixement del patiment viscut per part de gran part de la ciutat, promovem una concentració de protesta per visualitzar aquests danys colaterals al soterrament del TAV al seu pas per la ciutat de Girona (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/01/convocatoria-de-protesta-la-inauguracio.html ).


-Crispetes al Ple Girona: Donat el joc subterrani i tacticisme polític que va acompanyar la negociació, la Comissió Mixta de ciutat i el procés d’aprovació dels Pressupostos Participats 2013, desde la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ varem promoure una acció per visualitzar el que va ser un circ polític i un vodevil, degut al qual varem estar més temps desmentint falses informacions que explicant la nostra proposta inicial de Pressupostos Participatius.


Així doncs, al Ple Municipal d’aprovació definitiva dels Pressupostos  varem portar crispetes, per menjarles durant el debat dels Grups Municipals del Ple de Girona (http://mesadentitats.blogspot.com.es/search?q=crispetes ).


-Programa VEÏNS: a la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ sempre hem treballat per la participació ciutadana, la visualització de la tasca de les Entitats i la dinamització del teixit Associatiu de la ciutat de Girona. I amb aquest objectiu varem proposar a l’Ajuntament de Girona, i coordinar amb TV Girona, l’emissió del programa VEÏNS consistent en debats setmanals amb representants associatius i Regidors de cada barri de la ciutat, previ vídeo introductori de cadascun dels barris, i la participació telefónica de veïns i veïnes de Girona.  


I la MESA D’ENTITATS sempre hem col.laborat amb l’ideòleg i principal promotor del Programa VEÏNS, el Sr. Enric Cardona, tot i lamentables episodis a on l’Ajuntament de Girona ens hi va voler apartar per motius injustificats (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/12/nota-informativa-sobre-la-exclusio-per.html ). Un programa pioner a Girona que ja ha complert dos temporades, i per a on han passat una trentena de barris de la ciutat en més de 50 programes.


-ESCUDELLA SOLIDÀRIA:  a principis d’any 2013 es va presentar una proposta de projecte social per la ciutat de Girona, i la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ varem coordinar l’espai de treball associatiu a on, des d’un inici, hi han participat Entitats, Col.lectius i persones de la ciutat de Girona (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/03/acta-reunio-comissio-menjadors-socials.html ) . Un treball conjunt que ha desembocat en el Projecte ESCUDELLA SOLIDÀRIA ( www.escudellasolidaria.cat/  ).


-Al.legacions al Projecte d’urbanització del parc fluvial del Riu Onyar al seu pas per La Creueta: d’acord amb un dels objectius de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, coordinem una iniciativa conjunta de presentació d’Al.legacions al projecte d’urbanització del parc Fluvial del Riu Onyar al seu pas per La Creueta, amb les quals exigir la garantía de construcció d’un pont que uneixi el Sector Est i La Creueta a la zona en qüestió, ja que el Projecte inicial no contemplava la necessitat ni viabilitat de construir-lo (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/06/allegacions-al-projecte-durbanitzacio.html ).


Així doncs, diverses Entitats i Col.lectius de la ciutat presentem conjuntament aquestes Al.legacions, com a un nou excercici de solidaritat entre barris i suport mutu. Però tot i aquesta nova iniciativa conjunta, l’Equip de Govern Municipal va acabar desestimant aquestes Al.legacions i aquest  pont de ciutat continua sense construir-se.


-Recolzament a la ocupació del #blocsalt:  donem suport a la petició de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Girona (PAH), per participar al Ple Municipal dins de la Moció presentada per ICV-EUiA i la CUP perquè el Ple Municipal es posicioni a favor de la defensa del #blocsalt, i demani a les institucions pertinents l’aturada del desallotjament programat.


I en mostra de suport a la ocupació del #blocsalt, hi celebrem una de les reunions mensuals de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/04/convocatoria-reunio-mesa-dentitats-per.html ).


-Recolzament al teixit Associatiu del barri de Sant Narcís davant els greuges derivats de les obres del TAV:  donem total recolzament als temes liderats per les AVV St. Narcís i Associació de Comerciants St. Narcís-Sector Dominiques, que actúen també com a representants de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ als processos participatius existents del Projecte Ferroviari.                                                                           


Temes com la exigència d’informació sobre el Projecte, la consideració dels greuges medioambientals i de contaminació produïts per les obres, la reposició dels espais afectats per les obres, l’alliberament d’espais comuns, la dinamització comercial i veïnal del barri de St. Narcís, i el reconeixement del que son unes obres de ciutat que han patit un barri.


2014


Després de les actuacions, negociacions, i iniciatives promogudes per la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ en aquests dos anys i mig de Legislatura Municipal 2011-15, el 2014 el dediquem a fer balanç de l’aplicació o no dels acords presos amb l’Equip de Govern Municipal fins a la data. I, per desgracia, arribem a la conclusió que l’Equip de Govern Municipal ha incomplert en gran mesura els acords als que hem arribat en els diferents temes que hem tractat.



A més, observem com a pràctica habitual la indefinició a l’hora d’informar sobre els procesos i acords assumits per l’Equip deGovern Municipal, i l’inmobilisme institucional per tirar endavant els temes treballats.



Algunes de nosaltres som persones que participem a Entitats de manera voluntària amb l’objectiu de promoure la participació ciutadana, i vetllar per la transparència en la gestió governamental. Així doncs, coincidim en el fet que no estem per participar en negociacions infructuoses, i valorem la necessitat de dotar-nos de clàusules que ens protegeixin davant els incompliments esmentats.



Després de participar en els procesos enumerats durant dos terços de legislatura, observem una pràctica repetitiva en la gestió Governamental de l’Ajuntament de Girona (ja sigui l’actual com els anteriors): la dilatació temporal de les negociacions i la inconcreció de tot plegat fins que, amb la proximitat dels següents comicis Municipals, sigui el moment d’actuar i considerar les propostes fetes per les Entitats Gironines.



És per tot això que hem de defensar uns mínims exigibles dins qualsevol negociació,com a mostra de respecte a la nostra tasca, els quals han de ser el compliment dels acords presos.



I amb l’objectiu de trobar la manera de denunciar aquestes irregularitats, varem acordar redactar un Document a on hi hagués una batería de preguntes sobre l’estat en que es trobaven els processos en que havíem participat com a MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, i la petició que totes fòssin respostes per escrit dins d’un termini de 30 díes desde l’entrada en Registre del Document esmentat. I que, si passats aquests 30 dies no teníem resposta, denunciaríem aquest fet davant el Defensor de la Ciutadania de Girona.



Una manera d’intentar garantïr que els acords presos es compleixin i que, si no es compleixen, s’assumeixin les responsabilitats derivades d’aquests incompliments.



Així doncs, entrem en Registre el Document de balanç legislatura i preguntes adreçades a l’Equip de Govern Municipal ( http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/11/document-de-balanc-legislatura-i.html#more ) i, com era d’esperar, no tenim resposta  dins del termini demanat de 30 díes hàbils. Motiu pel qual, i tal com varem acordar en reunió de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, presentem una queixa davant del Defensor de la Ciutadania de Girona per denunciar aquest fet (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2014/01/denuncia-de-la-mesa-dentitats-lequip-de.html ).



Arrel de la nostra queixa l’Equip de Govern va contestar parcialment el document presentat, tot i que la resposta no va ser satisfactòria (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2014/03/valoracio-resposta-de-lequip-de-govern.html ). Una valoració que varem fer arribar de nou al Defensor de la Ciutadania, sense aconseguir encara una resposta prou satifactòria per nosaltres.



És per aquests motius que condicionem la nostra participació a negociacions amb l’Equip de Govern Municipal, al fet que es responguin satisfactòriament a totes les preguntes entrades en Registre i es compleixin els acords adoptats durant la legislatura.



-Pressupostos Participats 2014: tot i que reduïm la frequència de reunions de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ pels motius abans exposats, participem a la Comissió Mixta de Ciutat dels Pressupostos Participats per presentar les propostes treballades a les nostres reunions, i buscar que aquestes fòssin incloses al Reglament dels Pressupostos.



Però tornem a topar amb una dinámica excessivament representativa de la Comissió Mixta, a on tampoc es pot aprofundir en el debat necessari per millorar el Reglament.



Així doncs, acabem desistint de participar d’un procés fet a mida de l’Equip de Govern Municipal i a on no hi ha intenció d’escoltar propostes realment participatives. I, per tant, decidim no participar dels Pressupostos Participats 2015 ja que creiem que, amb les Eleccions Municipals al Maig, encara hi haurà menys possibilitats de debatre res.





2015



-Presentació de la Moció sobre l’impost de societats en la seva afectació a les Entitats sense afany de lucre:  arrel de la proposta de Llei del Govern Central per modificar L’impost de Societats en la seva afectació a Entitats sense afany de lucre, convoquem reunió de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ per informar al teixit Associatiu sobre aquest fet.



Davant la evidencia que moltes Entitats i Col.lectius de Girona desconeixíen els detalls d’aquesta modificació de Llei, amb el perill que això suposa, acordem presentar una petició de participació al Ple Municipal per demanar el suport de l’Ajuntament de Girona  davant tal amenaça (  http://mesadentitats.blogspot.com.es/2015/02/peticio-participacio-al-ple-municipal.html ).



Així doncs, i després de recollir el suport de més de 70 Entitats i Col.lectius de Girona a la petició esmentada (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2015/02/llistat-suports-la-peticio-de.html ), intervenim al Ple Municipal de Març de 2015 per defensar la Moció sobre l’impost de Societats en la seva afectació a les Entitats sense afany de lucre.



En aquesta ocasió, i com a fet extraodinari i únic a la nostra ciutat, la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ va ser capaç d’aglutinar i coordinar més de 70 Entitats del teixit Associatiu de Girona amb un objectiu comú. La defensa dels interessos de les Entitats i Col.lectius de la ciutat.



I aquesta demostració d’unitat i força Associativa va significar l’aprovació de la totalitat de la Moció, i l’acord de l’Ajuntament de Girona de complir els punts aprovats en Sessió Plenària (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2015/03/resultat-mocio-sobre-limpost-de.html ).



Un compliment d’acords presos que, de nou, posem en dubte ja que l’Equip de Govern Municipal no ha respost encara a les nostres preguntes sobre els procediments i terminis de compliment dels mateixos, i la manera de coordinar les accions a fer (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2015/04/important-encara-esperem-resposta-pel.html ). Un compliment  pel qual estarem a sobre.





Continuarà?... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada