dijous, 18 de juliol del 2013

Valoració Final de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ sobre els Pressupostos Participats per barris de Girona




Desde la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, fem la següent valoració un cop finalitzat el procés de Pressupostos Participats per barris de Girona:

-Considerem la baixíssima participació ciutadana en la votació de les Consultes de barri (2’22%), com la constatació del que ha sigut un procés IRREGULAR i POC PARTICIPATIU dels Pressupostos Participats, “liderat” per un Equip de Govern Municipal que ni ha cregut mai en la viabilitat de la Participació Ciutadana com a model de Govern, ni ha estat ambiciós a l’hora d’apostar per uns vertaders Pressupostos Participatius.

L’interès pels titulars de PREMSA han ofuscat el vertader interès de la nostra proposta inicial, centrat en la Participació Ciutadana en la Gestió Governamental i la Revitalització del teixit Associatiu de Girona. Una obsessió mediática que ha condemnat el procés a la baixa participació final, i no ha permès fer arribar el missatge més enllà dels consumidors dels nostres mitjans de comunicació.

-Creiem que la baixa participació no ha estat responsabilitat de la ciutadania que ha decidit no anar a votar, sino d’un procés que no ha apostat per la implicació de les persones en la desició de quins Projectes s’havien de sotmetre a votació, i d’un Equip de Govern que s’ha limitat a posar papers a les bústies per “explicar” en què consisteix quelcom tant important i complexe com és la Participació Ciutadana, sense haver-los engrescat per participar ni en les Assamblees de barris ni en la el.laboració del Reglament, i ha volgut fer en 30 díes el que necessita de molt més temps., i més esforç pedagògic.

-La ciutadania només participa d’aquells procesos dels que se sent part implicada, i és normal que no acudeixin a les urnes per votar quelcom que no coneix.

-És per això , que considerem que aquella proposta de Pressupostos Participatius que vàrem introduïr inicialment a les negociacions de Pressupostos Municipals en que, juntament amb els Grups Municipals d’ICV-EUiA i la CUP, vàrem participar, ha quedat totalment diluïda per un procés altament irregular el qual no fa justicia al terme Participació i/o derivats.

-Una proposta inicial que podeu consultar a l’enllaç http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/03/proposta-de-model-de-funcionament-de.html , i que vàrem presentar a la Comissió Mixta que vàrem abandonar pels motius que podeu consultar a aquest altre enllaç http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/04/perque-la-mesa-dentitats-per-la.html .

-Tot i això, l’Equip de Govern Municipal mai ha volgut escoltar les propostes d’aquells que, com ells mateixos han reconegut, saben més que ells sobre participació ciutadana.

I és per aquest motiu que varen tirar endavant Assamblees de barri irregulars, les quals també vàrem denunciar tal com podeu consultar a l’enllaç http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/05/cronica-de-dos-assamblees-de-barri-dins.html

-Va ser llavors quan vàrem participar al passat Ple Municipal d’aprovació definitiva del Reglament de Pressupostos Participats per barris, per dir-hi la nostra sobre un tema del que hem estat actors co-protagonistes. Una intervenció que podeu consultar a l’enllaç http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/07/cronica-duna-participacio-al-ple.html

-I vàrem demanar el que encara mantenim un cop celebrades les Consultes de barris d’aquests més que dubtosos Pressupostos Participats:

a)La publicació de les Actes relacionades amb el procés de Pressupostos Participats (Reunions Comissió Mixta, Assamblees de barri,...).

b)La publicació de les despeses Municipals derivades de les activitats i processos relacionats amb els Pressupostos Participats (despeses de material, logística, de personal, per les Consultes, de publicitat, ...).

c)La calendarització de la propera trobada de la Comissió Mixta, i la garantía que serà oberta a tot el teixit Associatiu, que serà un procés transparent, i que s’hi produirà un debat suficientment profund per buscar el consens de totes les parts.

d)Que la tasca de la Comissió anirà encaminada cap a uns vertaders Pressupostos Participatius 2014.

I si això no es produeix:

a)Iniciarem les accions pertinents per impugnar tot el procés.                                   

b)Seguirem treballant, com hem fet sempre, per la PARTICIPACIÓ CIUTADANA.

-Per últim, cal reconèixer que anys enrera era impensable debatre un tema com aquest a nivell de ciutat, i que és positiu començar a fer bullir l'olla en aspectes participatius a la nostra ciutat.

-I desde la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ mai hem estat en contra de res ni ningú, sino al contrari. No hem d'oblidar que vàrem ser nosaltres els que introduíem la idea de Pressupostos Participatius i que, juntament amb la CUP i ICV-EUiA, ho vàrem negociar amb l'Equip de Govern de CiU. I és precisament per aquest fet que avui en parlem de tot això.
Però sempre denunciarem aquells processos que creiem no estiguin a l'alçada del que s'hi tracta.

-Així doncs, continuarem siguent tant propositius i constructius com sempre, i continuarem treballant al costat d’aquells que creguin que uns Pressupostos Participatius de debò son possibles.

   

Atentament.

MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada