dilluns, 22 d’abril del 2013

Perquè la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ ens retirem de la Comissió Mixta dels Pressupostos Participatius?


Benvolguts/des,

Com ja sabreu, la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ vàrem participar en les negociacions dels Pressupostos Municipals 2013 de la ciutat de Girona, al redactat dels quals vàrem introduïr el concepte de Pressupostos Participatius amb la dotació econòmica d'1 mil.lió d'€ del capítol d'inversions.

Però un mes i mig després de l'aprovació definitiva d'aquests Pressupostos en Sessió Plenària, us informem que la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ ens retirem de la Comissió Mixta per redactar el Reglament de Pressupostos Participatius. Una Comissió que nosaltres mateixos vàrem proposar, per el.laborar el Reglament d'uns Pressupostos Participatius que també nosaltres vàrem introduïr.

I, tot i que l'Equip de Govern Municipal posi èmfasi en la diferència terminològica de Pressupostos de barris o de ciutat, la cronologia del procés portat a terme i els motius de la nostra retirada son aquests:

-Resultat de les negociacions dels Pressupostos entre CiU, la CUP i ICV-EUiA i la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, vàrem acordar la creació d'una Comissió Mixta per definir un Reglament de Pressupostos Paticipatius a partir de la proposta que el.laborés la MESA D'ENTITATS en el mínim temps possible.

-Durant la negociació es va demanar a l'Equip de Govern Municipal que no comprometéssin part d'aquest Pressupost amb cap de les Entitats de Girona. Però contrariament a la nostra petició, en varen emparaular 700.000€ del mil.lió acordat amb diferents Associacions de Veïns, dificultant així l'èxit del procés participatiu a començar.
A més, resulta que els 300.000€ restants també es vàren prometre al barri de St. Narcís per compensar el seu patiment per les obres del TAV, complicant encara més el procés a iniciar.

-Desde la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ vàrem treballar en la proposta abans esmentada a partir d'experiències Participatives en d'altres Municipis i amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana i la revitalització del teixit Associatiu de la nostra ciutat.
I vàrem definir una Proposta de Reglament la qual vàrem fer arribar a l'Equip de Govern, els Grups Municipals, i ERC el passat 15 de Març de 2013

-A més, vàrem demanar a l'Equip de Govern la convocatòria d'una reunió entre la MESA D'ENTITATS i els diferents representant polítics per tal d'explicar la nostra proposta definitiva  (la qual havía inclòs una Consulta Popular de ciutat per legitimar la participació i transparència de tot el procés, i suprimia les Consultes de barri per no saturar a la ciutadania amb una primera Consulta de barri i una segona de Ciutat), per conèixer el parer dels diferents Grups Municipals i ERC abans de la convocatòria d'una Assamblea Oberta a la ciutadanía i el teixit Associatiu Gironí, a on s'exposés la proposta inicial el.laborada per la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ  i iniciar el debat per definir-la.

-És llavors quan, després de denunciar el retard en la convocatòria de reunió sol.licitada, l'Equip de Govern convoca una primera trobada entre Grups Municipals, Associacions de Veïns, Federació d'Associacions de Veïns, i la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ pel 9 d'Abril de 2013.

-I en aquesta trobada, l'Equip de Govern Municipal presenta la seva proposta de Reglament, incomplint així l'acord de començar a treballar exclusivament a partir de la nostra proposta, la qual difereix completament de la proposta que nosaltres presentàvem.

-Un incompliment que denota la manca de confiança en la capacitat de la MESA D'ENTITATS, i la por que la nostra proposta fòs massa ambiciosa participativament parlant.
I una convocatòria contrària a la nostra petició d'obrir el procés a tot el teixit Associatiu de la nostra ciutat.

-La reunió abans esmentada provoca l'enfrontament de les dos propostes presentades, i l'Equip de Govern demana que les Entitats presents a la mateixa féssin arribar d'altres propostes, a estudiar abans de la següent reunió del 18 d'Abril de 2013

-I a la trobada del 18 d'Abril, l'Equip de Govern es presenta amb una proposta consensuada a nivell polític a partir de les propostes rebudes, fet que ens genera aquestes preguntes:
a)Perquè no s'han fet públiques les propostes rebudes?
b)Perquè s'ha el.laborat la proposta consensuada a nivell polític, deixant de banda la participació de les Entitats?

-A més, i un cop presentada aquesta proposta, ens donen 10 minuts per estudiar-la abans de procedir a la votació final que l'aprovi o no, i nosaltres demanem donar-nos més temps per treballar en un reglament seriòs i més participatiu, i passar aquest 2013 com poguem amb el handicap de tenir compromès la totalitat del mil.lió d':
a)Com ens poden donar 10 minuts per estudiar una proposta tant extensa?
b)Com pretenen que votem sense haver-ho consultat Assambleàriament cadascuna de les Entitats presents?
c)Com podem parlar de participar, amb el mil.lió d' ja compromés?

-Tantmateix, la votació queda restringida a les Associacions de Veïns presents, la MESA D'ENTITATS, la Federació d'Associacions de Veïns, els Grups Municipals, i ERC:
a)Com volen que votem uns mecanismes oberts a tot el teixit Associatiu de Girona (Assamblees de barri), deixant només la possibilitat de votar a uns quants?
b)Com poden deixar de banda els més de 20 suports d'Entitats i Col.lectius a la nostra proposta ( http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/04/suports-la-proposta-de-model-de.html ), recollits en una setmana?

-I ja per rematar-ho, la votació es va portar a terme segons l'Art. 3 d'un Reglament que encara havíem de votar.
a)Com es pot pretendre aplicar un reglament abans d'haver-se votat?
b)No es mereix més seriositat, transparència i participació un procés com aquest?

És per tot això que la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ hem decidit retirar-nos de la Comissió Mixta que el.labora la proposta de Pressupostos Participatius, tot i que tindrem coneixement del que hi succeeixi a través de les Associacions de Veïns que han donat suport a la nostra proposta (AVV St. Narcís, AVV Mas Ramada, AVV Sta. Eugènia de Ter), i continuin assistint a les reunions de la Comissió.

La proposta aprovada en la votació de la darrera reunió difereix totalment de la proposada per nosaltres, fent impossible la nostra participació per el.laborar un Reglament en el que no hi creiem, i considerem insuficient davant les nostres aspiracions participatives.

I us deixem les següents reflexions sobre tot el procés:

-Una cosa son Pressupostos Participatius, i una altre participar d'uns Pressupostos.
La nostra proposta ( http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/04/proposta-definitiva-mesa-dentitats-del.html ) inclou una Consulta Popular al final de tot el procés, la qual  legitima i garanteix la transparència i participació ciutadana del mateix.

-A més, la nostra proposta combina la representativitat del teixit Associatiu reflectit en les Assamblees de Barri i els Col.lectius ciutadans, i la participació ciutadana amb la Consulta Popular de ciutat.
Una proposta valenta per a uns però de sentit comú per a nosaltres, definitòria del concepte Pressupostos Participatius i que s'avança a les futures demandes participatives que segur s'extendran arreu, a més que pretén evitar el clientelisme a l'hora de repartir els Pressupostos Municipals.

-I respecte a la proposta presentada per l'Equip de Govern:
a)La influència política és present  a tot el procés, ja que intervé en la repartició del mil.lió d'€ per barris, i en la desisió d'aquells Projectes que es tirin endavant.
b) La consulta per barris no garantitza l'execució del projecte doncs podria ser eliminat o posposat més endavant per una Comissió amb presència política.
c)La fragmentació de la partida entre els barris a l'inici del procés, fa impossibles projectes grans o mitjans a presentar per ser aprovats i executats, i condiciona l'ambició dels diferents barris a l'hora de proposar projectes.
d)No es contempla tota la ciutat com un conjunt, sino per parts. I no es fomenta la solidaritat ciutadana a nivell de ciutat, sino que es manté la divisió per barris.
e)No es permet la participació de tot el teixit Associatiu Gironí des de l'inici del procés d'el.laboració del model de Pressupostos Participatius.
f)No es confia en la maduresa de la ciutadania a l'hora de votar aquells Projectes que consideri més positius per Girona, ni en l'èxit de participació de la Consulta Popular a nivell de ciutat.
g)No es tracta per igual a les diferents Entitats i Col.lectius pertanyents al nostre teixit Associatiu.

-Creiem que les presses son la pitjor al.liada per el.laborar un Reglament a l'alçada del que es mereixen uns Pressupostos Participatius, i tant la tardança a l'hora de negociar-los com els compromisos d'inversions de l'Equip de Govern Municipal, han obligat les presses de tot el procés i la necessitat de complir aquelles partides compromeses.

-Ara bé. Aquestes presses no justifiquen les irregularitats i la improvització manifestes en les dos primeres reunions per el.laborar un Reglament de Pressupostos Participatius, amb escenes de dubtes, i acords presos al marge de la participació de les Entitats i la ciutadania de la nostra ciutat.

Així doncs i per tots els motius exposats, us informem que, tot i acceptar la votació de la darrera reunió pel respecte que ens mereixen les Entitats presents, no seguirem participant del procés que nosaltres vàrem proposar. 

A més, i dins del període d'exposició pública posterior a l'aprovació provisional del Reglament que presenti l'Equip de Govern, engegarem una iniciativa de presentació d'Al.legacions per part de les Entitats que hagin quedat fora del procés, per tal de reobrir un debat que faci justícia a la importància dels Pressupostos Participatius proposats per la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ des d'un inici.

Uns Pressupostos ambiciosos, ciutadans, solidaris, transparents, i de Girona.

Uns Pressupostos Participatius!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada