diumenge, 11 de novembre del 2012

Èxit del DEBAT ELECTORAL organitzat per la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ i la XARXA pels DRETS SOCIALS de Girona

                                                      Fotos: Marta Sousa Fernández

Divendres 9 de Novembre de 2012 a les 19h.
L'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona està gairebé plena a vessar, i les més de 140 persones de públic esperen encuriosides l'inici del que li han promès serà un Debat Electoral diferent i ciutadà.

La primera diferència s'observa en una taula de participants més extensa del que acostuma a ser habitual. La convocatòria ha estat extesa tant a Partits Polítics amb representació al Parlament de Catalunya, com a aquelles forces fins ara extraparlamentàries.
Dalt de l'escenari democràtic hi son presents CiU, la CUP, ERC, ICV-EUiA, el PACMA, Pirata.cat, PP, PSC, PRE-IR i SI. Una extensa participació que difícilment es tornarà a repetir en qualsevol acte de Campanya Electoral a la ciutat de Girona, i un exemple d'igualtat d'oportunitats i pluralitat democràtica que ha estat el primer èxit de l'organització de l'Acte.

La segona diferència sòn els temes sobre els que seran preguntats els representants de les Candidatures participants. Uns temes més socials que mai, que busquen el seu espai sota l'ombra d'una estelada que vol ocupar els 15 díes de Campanya Electoral, i que volen reivindicar la importància de la cohesió social, la defensa dels Drets Socials i el manteniment del benestar social, com a pilars fonamentals per a qualsevol futur que ens depari el resultat del 25N. Temes com la SANITAT, els DRETS LABORALS, les INFRAESTRUCTURES,   l'EDUCACIÓ, el TER, i l'HABITATGE, esperen respostes concretes que aportin solucions a la seva malmesa situació, i no accepten més tocades de violí d'alguns polítics virtuosos en l'art de l'escapisme tangencial.

I la tercera diferència és la dinàmica d'un Debat Electoral que no correspòn a la seva denominació, ja que els participants disposen de 2 minuts per respondre "concretament" a cadascún dels temes proposats per les Entitats Ciutadanes organitzadores de l'Acte.
Una dinàmica que no diferencia segons representació institucional, i a on preval la igualtat d'oportunitats per a tots els participants.

L'Acte comença puntualment, i la exposició
dels temes avança àgilment gràcies a la bril-
lantor del periodista Dani Chicano a l'hora de moderar les intervencions dels represen-
tants dels diferents Partits Polítics.
La concreció en les respostes és la nota pre-
dominant gràcies al plantejament directe de
les preguntes formulades.
I quan apareix la retòrica i les voltes en cercle 
en alguna resposta puntual, solament utilitza-
da pels Partits Polítics amb més representa-
ció, la desaprovació del públic assistent es fa
sentir en forma de veus crítiques i riures que
no volen permetre cap altre "solo" de violí.      
Avui no.                                                               

A més, l'encert d'haver confiat en Dani Chicano com a moderador queda pal.lès quan reclama la concreció demanada en alguna intervenció superficial i, aquest ambient d'exigència de respostes clares per part dels organitzadors i el públic, fa incomodar aquells representants més acostumats a nedar en rius que no desemboquen.


Els espectadors assistents a l'Aula Magna escolten cadascuna de les intervencions amb respecte, i manifesten amb aplaudiments aquelles amb les que se senten més satisfets.
Però la intensitat dels seus aplaudiments no és la única manera amb que poden "puntuar" les respostes dels participants ja que, en un acte de participació ciutadana i innovació per donar un paper rellevant al públic assistent, els hem fet arribar uns papers amb els que poden votar de l'1 al 10  les intervencions de tots els representants polítics en cadascún del blocs tractats, i poden també escriure les seves inquietuts i qüestions que els agradaría fer a tots ells.

Després de 2 hores i 30 minuts, ja han acabat els 6 blocs sobre els que han estat preguntats uns participants que esbofeguen degut a la intensitat i durada de l'Acte.
El públic aprofita per entregar-nos les més de 90 butlletes de puntuacions, amb les quals hem extret la nota mitja amb la que els assistents han puntuat a tots els participants segons els arguments exposats, la ideología de les seves polítiques, i la fermesa i convicció del seu discurs. Unes puntuacions que ens han deixat els següents resultats, un cop fet el càlcul per extreure'n la nota mitjana:


                          


           CiU (Elena Ribera): 2'9
           CUP (Lluc Salellas): 7'4
           ERC (Teresa Jordà): 5'9
           ICV-EUiA (Olga Avellaneda): 6'1
           PACMA (Deborah Parris): 3'5 
           Pirata.cat (Enric Pineda): 4'5
           PP (M.Àngels Olmedo): 1'3
           PSC (Iolanda Pineda): 4'2
           PRE-IR (Enric Cardona): 7
           SI (Anna Tarrés): 4'9

  

                                                                                                     

Abans de passar al darrer torn d'intervencions dels participants, a on el tema a tractar serà lliure, fem una lectura general de les inquietuts redactades pels assistents a l'Aula Magna, per tal que la seva veu estigui representada dins la cel.lebració de l'Acte.
I a mesura que es llegeixen les aportacions del públic, veiem més que justificada la necessitat d'organitzar events com aquest i l'encert d'haver-ho fet, ja que aquestes inquietuts responen als temes Socials que avui hem tractat (Sanitat, Drets Laborals, Infraestructures, Educació, Territori i Habitatge), i necessitaven algunes de les respostes que avui s'han donat.

És llavors quan els representants polítics afronten l'ultim torn d'intervencions, fent una defensa de les seves polítiques i la seva ideologia, i demanant (no tots) el vot ciutadà cap a la seva candidatura per tal que puguin desenvolupar els seus programes.
És un torn més convencional però, degut a la intensitat i el discurs directe emprat durant les 3 hores ja acumulades, conserva la força exigida pel públic assistent i les Entitats convocants.

Son més de les 10 de la nit, i acomiadem l'acte agraïnt   la presència dels Partits Polítics que hi han participat, i la paciència i exel.lent comportament dels assistents a l'Aula Magna.
Ha estat una jornada democràtica, plural, equitativa, i eminentment social.
Un Debat Electoral que ha buscat donar a conèixer a la ciutadanía el major nombre de candidatures possible, els programes Electorals concrets sobre cadascún dels temes principals que ens preocupen, i fer més petit l'abisme de desafecció politica existent a gran part de la Societat.
Un Acte que vol fer de pont perquè la gent superi aquest abisme, s'informi de les diferents candidatures que es presenten i les polítiques que volen desenvolupar, i descobreixin que hi ha molta vida més enllà dels Partits Polítics tradicionals. Culpables alguns d'ells dels distanciament ciutadà vers a la Política.
Una iniciativa que vol motivar a la gent perquè el 25N vagi a votar, faci ús del seu Dret ciutadà, i aprofiti que aquest día tots som iguals per poder aportar color a la grisor de l'hemicicle Parlamentari.
I un Debat Ciutadà que vol fer saber als nostres polítics que, per més gran que sigui l'estelada, no oblidem l'atac que estan patint els nostres Drets Socials, les contínues retallades al nostre benestar, i la privatització d'un territori que és de TOTS els catalans.

Així doncs, i com a apunt final, citem al públic a la VAGA GENERAL del 14N. Perquè més enllà de ser laboral, ho és també social i ciutadana.

Els participants al Debat i els estoïcs assistents que han aguantat la durada de l'Acte, abandonen l'Aula Magna no sense abans felicitar-nos per la iniciativa, i agraïnt-nos haver-la tirat endavant. Un agraïment que significa el millor premi per a tots els que ens hem esforçat perquè fos una realitat, i que ens dona energía per tal que aquest sigui el primer d'una sèrie de Debats a on volem aprofundir sobre aquests i d'altres temes ciutadans.

La Sala ja ha quedat buïda, i només queden alguns papers al terra que no han trobat la paperera que alguns hauríem desitjat.
Tot son cares de cansament i de satisfacció, ja que l'èxit de l'Acte ha estat gràcies a la suma de tots. 
Potser que les idees sorgeixen d'un cap, o que la redacció d'alguna pregunta la faci un sol puny. Però sense la suma i l'esforç de tots, aquestes individualitats s'esfumaríen en la boira...

Tal com diríen en aquella pel.lícula.., "aquest pot ser l'inici d'un gran lobby ciutadà".
Un lobby de Participació ciutadana, i de defensa pels Drets Socials.


Xavier Villarreal
(Coordinador de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ i membre de la XARXA pels DRETS SOCIALS de Girona)

Fotos: Marta Sousa Fernández
 

1 comentari:

  1. Una iniciativa exemplar que denota el inici de una forma diferente de fer les cosas, - com tendría que ser. Enhorabona. Roger

    ResponElimina